|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 13:51 | 04.18.2024

Знову в 18!

В Україні вже стало традицією змінювати закони з приходом нової влади. Так, минулого тижня знову змінили вікові обмеження для призову на строкову службу в армії. І вже з 2020 року призиватимуть чоловіків віком від 18 до 27 років, які не мають права на звільнення та відтермінування.

Відповідний Указ 16 січня підписав Президент України Володимир Зеленський. Він набуває чинності з дня опублікування.

«Призвати на строкову військову службу придатних за станом здоров’я до військової служби громадян України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу», – йдеться в Указі.

Також цим Указом звільнюються в запас військовослужбовці строкової служби, які мають освітній ступінь спеціаліста або магістра та вислужили встановлені строки строкової військової служби, та інші строковики, які вислужили встановлені строки служби.

prizov

Нагадаємо, що з 2015 року і упродовж чотирьох років, відповідно до указів попереднього президента, було збільшено вік призову – на строкову військову службу призивали чоловіків з 20 років.

Проте навесні повістку отримають лише молоді люди віком старше 20 років. Про це повідомила в прес-служба Міністерства оборони України.

«Під час призову 2020 повістки отримають молоді люди від 20 років. А ті, кому виповнилося 18 і 19 років, можуть піти служити за власним бажанням. Ніхто з хлопців до 20 років до проходження строкової служби примусово залучатися не буде».

Цьогоріч буде два призови: у квітні-червні й у жовтні-грудні. Відповідно до ст. 23 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» термін служби в армії становить:18 місяців – для призовників, які не мають вищої освіти та 12 місяців – для призовників зі ступенем спеціаліста або магістра

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Схожі матеріали (за тегом)