|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 14:38 | 03.29.2024

Трагедія в Ірані сколихнула всю країну

Уранці 8 січня внаслідок падіння літака компанії «Міжнародні авіалінії України» в Ірані загинуло 11 громадян України – двоє пасажирів та дев’ятеро членів екіпажу. Серед загиблих і уродженець Чернігівщини, старший бортпровідник Ігор Матьков. Його дані є в оприлюдненому списку загиблих в авіакатастрофі громадян України.

 Нагадаємо, що 8 січня о 4:10 ранку за київським часом з аеропорту Тегерана вилетів літак Boeing 737-800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», через декілька хвилин після зльоту рейс PS752 зник з радарів.

Лайнер розбився в районі міста Фердоусіє центрального округу Шахріяр провінції Тегеран, неподалік від аеропорту, з якого вилетів. Всього на борту було 176 людей, всі загинули. За інформацією Міністерства закордонних справ України, наразі відомо про 82-х загиблих громадян Ірану, 63-х – Канади, десятьох – Швеції, трьох – Німеччини, трьох – Британії і 11 громадян України.

Серед загиблих членів екіпажу – 34-річний Ігор Матьков. Хлопець родом з Козельця. Ігор закінчив Козелецьку ЗОШ І-ІІІ ст. № 3. Навчався в Кіровоградському льотному училищі за спеціальністю «Авіаційний транспорт», закінчив відділення східних мов Київського національного лінгвістичного університету. Він мав понад десять років стажу роботи в компанії МАУ. Одному з телеканалів батько старшого бортпровідника Валерій Матьков повідомив, що дізнався про трагедію від своєї доньки.

Matkob

«Мій син Ігор – старший бортпровідник, – говорить батько. – Подзвонила донька зі Штатів о 06:15 і сказала: в Америці повідомили, що розбився літак МАУ. Вона питає, куди полетів Ігор. Ми сказали – в Тегеран, вранці прилетить. Потім знайшли відео падіння літака».

Компанія МАУ опублікувала офіційний список загиблих українців. Це командир екіпажу Володимир Гапоненко, пілот-інструктор Олексій Наумкін, другий пілот Сергій Хоменко. Також бортпровідники Валерія Овчарук, Денис Лихно, Марія Микитюк, Катерина Статник, Юлія Сологуб і Ігор Матьков. Пасажири: Альона Малахова та Ольга Кобюк.

На першому брифінгу, який відбувся в день катастрофи, представники авіакомпанії МАУ заявили, що відкидають версію про технічну несправність літака. Кажуть, борт був в ідеальному стані. Boeing-737 був новий і зауважень до його технічної частини не було, до того ж літак проходив перевірку 6 січня. Технічний директор МАУ Олександр Шапієв наголосив, що літак 2016 року випуску, отриманий безпосередньо з заводу Boeing, до цього ніде не експлуатувався. Також виключають в компанії і версію помилки екіпажу, адже екіпаж був високопрофесійний.

«Тегеран не є простим аеропортом, всі підготовки на літаках Boeing 737, в процесі яких перевіряється майстерність і здатність пілотів діяти в аварійній ситуації, протягом останніх років проводяться виключно тут, – зазначив під час брифінгу віце-президент МАУ з льотної роботи Ігор Сосновський. – За нашими даними, літак набрав висоту 2400 метрів. Враховуючи досвід екіпажу, вірогідність помилки екіпажу мінімальна, ми її просто не припускаємо».

Та вже через два дні після авіакатастрофи Іран визнав свою вину. В офіційній заяві йдеться про те, що трагедія сталася через «людський фактор», а винних обіцяють притягнути до відповідальності. Там також підтвердили, що літак помилково сприйняли за ворожий об'єкт після того, як він повернув у бік військового центру Корпусу вартових Ісламської революції і його збила іранська ракета.

Іранська влада пообіцяла виплатити компенсацію родинам жертв авіакатастрофи пасажирського літака МАУ. Проте якою буде ця сума, поки що невідомо. Однак юристи вже заявили, що виплати сім'ям мають провести в два етапи.

До речі, саме цю версію, що український літак міг зазнати катастрофи внаслідок ненавмисного ракетного удару, від самого початку розглядали в Канаді, США, Великобританії та Україні. Проте Іран не поспішав визнавати свою вину.

Наразі ж українські авіалінії припиняють польоти над Іраном. Також польоти своїх літаків над Іраном, через небезпеку авіапростору країни, припинили Малайзійські авіалінії, авіалінії Сінгапуру та Китаю, а також країн Євросоюзу. Раніше польоти в Іран скасували й Сполучені Штати.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото з мережі Інтернет

Схожі матеріали (за тегом)