|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 3:27 | 03.29.2024

«Благодійник року» імені меценатів Тарновських

У Чернігові, в обласному художньому музеї імені Григорія Галагана, урочисто і святково нагородили наших меценатів та волонтерів – лауреатів цьогорічного обласного конкурсу «Благодійник року» імені меценатів Тарновських. Це – небайдужі люди, відомі своїми добрими, подвижницькими справами.

 Українське меценатство має давню та славну історію, починаючи з часів Київської Русі. Україна, так історично склалося, тривалий час не мала державності, котра стала б на захист рідної культури, мистецтва, освіти, науки, мови. Однак завжди знаходилися філантропи і шанувальники українства, які зробили вагомий внесок у збереження та розбудову нації.

На Придесенні таке яскраве і зворушливе свято відбувається щороку – нині вже вдванадцяте. Благодійників Сіверського краю привітали заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова та перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, побажавши меценатам міцного здоров’я, людської пошани та невичерпної енергії на довгі роки.

Серед нагороджених почесною відзнакою – активні волонтери Ганна Бондаренко (керівник волонтерської групи «Час для нас»), Наталія Волинець (очільниця громадської ініціативи «Родинний простір»), Людмила Порохняк-Ганновська (голова Національної Ради жінок України), Ярослав Гика, Тетяна Койдан, Марина Кульгейко, Антон Наровлянський, Алла Павлова, Валентина Тополь, Ірина Фесенко, колектив волонтерів соціального проекту «Добродій».

Відзначені обласне об’єднання «Милосердя і Доброта», Холминська спілка воїнів АТО «Білий лебідь», Чернігівський центр соціальної допомоги адаптації бездомних і безпритульних», благодійники Олександр Красногор, Світлана Федорова, Олександр Шкурат... Нагороджений аграрій, директор ПП «Авангард» із села Курінь Бахмацького району, передплатник та друг нашої обласної газети «Чернігівщина: новини і оголошення» Василь Булах.

1abulaxx

Наталія Романова та Володимир Хоменко

Отримав престижну відзнаку відомий підприємець, інвестор, науковець Володимир Хоменко. Володимир Феодосійович у 90-х роках багато інвестував в економіку Чернігівщини – близько 30 мільйонів доларів… Втім, він і зараз дуже активно підтримує земляків, наприклад, опікується книговиданням. Зокрема, в Чернігівському районі за його сприяння втілені резонансні книжкові проекти «Час рікою пливе» (про історію та сьогодення села Олишівка) та «Іван Іванович з Іванівки»; про репресованих, учасників АТО, чорнобильців, спортсменів… Вийшла чудова книжка про село Орлівку Куликівського району «За батьківським заповітами» й зараз готується гарне, цікаве краєзнавче видання про історію Орлівської школи. Фінансується нове унікальне дослідження Людмили Студьонової «Чернігівські силуети». Вже успішно видані поетичні та прозові книжки відомих письменників Миколи Будлянського, Сергія Дзюби, Євдокії Тютюнник… Всього – близько 20 книжок, причому все це надруковано на високому поліграфічному рівні, книги просто приємно тримати в руках!

«Я вважаю, що це – дуже важливо. Потрібно повсякчас підтримувати українське книговидання, наших найталановитіших письменників. Адже без знання рідної історії, культури, літератури, мови не буде справжньої нації, – наголошує Володимир Хоменко. – Приємно, що ці книжки читають не лише по всій Україні, а і в Європі, Америці, Азії та Австралії. Маємо щирі відгуки з усього світу! Тому ця робота активно продовжуватиметься й надалі – вже у січні 2020-го побачить світ нова книжка Сергія Дзюби «Замість щоденника. Міжнародна діяльність» – близько 700 сторінок із численними світлинами».

 

Сергій КВІТНИЦЬКИЙ

Схожі матеріали (за тегом)