|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 8:23 | 03.19.2024

З аншлагом у Чернігові пройшов День кар’єри

12 листопада в Чернігові відбувся грандіозний День кар’єри, який відвідали понад 3 тисячі старшокласників.

На захід, що відбувся в обласному палаці дітей та юнацтва, зібралися випускники всіх шкіл міста та представники 7 професійно-технічних навчальних закладів. Організатор дійства – обласна служба зайнятості спільно з Управлінням освіти і науки облдержадміністрації та Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти в області.

1akarere

«Мета заходу – зорієнтувати учнів випускних класів на свідомий вибір майбутньої професійної діяльності, ознайомити з професіями, що мають попит на ринку праці, розширити уявлення підлітків про робітничі професії, сформувати позитивне ставлення до них, надати інформацію про можливості професійно-технічних навчальних закладів та послуги служби зайнятості, - сказала директор Чернігівського обласного центру зайнятості Лідія Падалка. – Наразі якісна професійно-технічна освіта – є запорукою успішного працевлаштування та кар’єрного зростання, бо на сучасному ринку праці бракує саме кваліфікованих робітничих кадрів».

З діяльністю та можливостями навчальних закладів школярів ознайомили викладачі та студенти. На першому поверсі тривало справжнє театральне дійство. Оригінально та дотепно з піснями, віршами та танцями учні ПТНЗ презентували свої професії.

1akarere2

На другому поверсі розгорнулась виставка. Навчальні заклади приваблювали відвідувачів, зробленими руками учнів та викладачів виробами, а також майстер-класами, тому школярі мали змогу не тільки дізнатися про особливості професій та ознайомитися з професійними хитрощами, а й спробувати на собі той чи інший фах. Так, Сновське вище професійне училище лісового господарства пропонувало відвідувачам навчитися оформлювати тістечка та робити зефір. Учні Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування демонстрували свої вміння робити прикраси для одягу технікою казанші та сінель, вишивати стрічками, виготовляти квіти з паперу та цукерок, новорічні віночки, а також робити жіночі зачіски та макіяж. Подивитися на що було і в експозиції Чернігівського центру професійно-технічної освіти. Увазі гостей представлено такі майстер-класи, як «Краса подарунку», «Складання серветок», «Айсінг – солодке мереживо», «Елементи оздоблення з мастики», «Оздоблення короваїв» тощо.

Чернігівське вище професійне училище крім традиційних, але таких затребуваних на ринку праці професій, як верстатник широкого профілю, токар, фрезерувальник, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, рихтувальник кузовів тощо, презентували й оригінальні. Як виявилося, в цьому навчальному закладі можна здобути професії «декоратор вітрин» та «живописець». Оскільки Чернігівський професійний ліцей залізничного транспорту готує кваліфікованих працівників залізничних та будівельних професій, а також фахівців для галузі громадського харчування, то його представники пропонували школярам спробувати себе у ролі штукатура, кухаря, монтажників гіпсокартонних конструкцій та санітарно-технічних систем і устаткування, охоронників. Чернігівський професійний будівельний ліцей приваблював відвідувачів майстер-класами з лозоплетіння, різьблення по дереву, нарізання гіпсокартонних плит, декоративної штукатурки, паяння пластикових труб та виготовлення електричної проводки. Представники Сокиринського професійного аграрного ліцею розповідали випускникам про переваги навчання на слюсаря з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування, тракториста – машиніста, водія, робітника фермерського господарства, плодоовочівника, лаборанта хіміко-бактеріологічного аналізу, квітникаря тощо.

Старшокласники активно цікавилися правилами вступу до навчальних закладів, умовами навчання, перспективами працевлаштування та специфікою різних професій.

Працював і консультаційний пункт Чернігівського міського центру зайнятості, де відвідувачі мали змогу отримати консультацію фахівців щодо ситуації на ринку праці та послуг служби зайнятості.

У рамках заходу також відбулося нагородження переможців конкурсу дитячих малюнків «Моя майбутня професія».

Валентина Федусь

Схожі матеріали (за тегом)