|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 12:31 | 04.18.2024

У 5 ОТГ області розпочався виборчий процес

2 листопада розпочався виборчий процес перших виборів депутатів сільських, селищних, міської рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міського голів у 86 об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) (69 сільських, 16 селищних, 1 міської ОТГ) у 21 області України, які призначені на 22 грудня 2019 року.

Як вже повідомляв Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування Програми "U-LEAD з Європою", в Чернігівській області перші вибори відбудуться у п'яти новостворених ОТГ - Добрянській, Киселівській, Сухополов'янській, Понорницькій та Талалаївській. Для представників цих громад експерти Чернігівського ЦРМС у листопаді проведуть навчальний захід "Перші кроки громад після виборів". На якому учасники дізнаються про підготовку до перших сесій, реорганізацію та інвентаризацію структурних підрозділів, формування бюджетів та штатних розписів тощо.

Центральна виборча Комісія затвердила Календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення перших виборів депутатів сільських, селищних, міської рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міського голів 22 грудня 2019 року.

Відповідно до Календарного плану:

– До 9 листопада включно районні виборчі комісії повинні утворити сільські, селищні, міську виборчі комісії (ТВК) та сформувати їх склад.

– До 11 листопада включно громадські організації, до статутної діяльності яких належать питання виборчого процесу та спостереження за ним, зареєстровані в установленому законом порядку, можуть звернутися до ЦВК з клопотаннями про дозвіл мати офіційних спостерігачів на перших місцевих виборах.

– До 13 листопада включно ТВК мають утворити територіальні, одномандатні виборчі округи для проведення перших місцевих виборів, кількість яких має становити 1 734 виборчих округи.

– З 2 до 16 листопада включно партії мають подати до ЦВК копії рішення вищого керівного органу партії про участь її місцевих організацій у перших місцевих виборах разом з копією статуту партії.

– З 18 листопада розпочинається процес висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови на відповідних перших місцевих виборах.

– До 27 листопада включно триватиме подання до ТВК документів для реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови.

– До 28 листопада включно територіальні виборчі комісії прийматимуть рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови або про відмову в реєстрації.

– До 3 грудня включно територіальні виборчі комісії прийматимуть рішення про скасування реєстрації кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови.

– До 4 грудня  включно ТВК повинні затвердити текст виборчого бюлетеня з виборів депутатів сільської, селищної, міської ради та сільського, селищного, міського голови для голосування у відповідному виборчому окрузі.

– До 16 грудня включно ЦВК повинна прийняти рішення про реєстрацію або про відмову в реєстрації офіційних спостерігачів від іноземних держав, міжнародних організацій.

– До 16 грудня включно ТВК повинні забезпечити виготовлення поліграфічними підприємствами виборчих бюлетенів.

Загальна сума, передбачена затвердженим ЦВК Розподілом субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку і проведення перших виборів депутатів сільських, селищних, міської рад ОТГ і відповідних сільських, селищних, міського голів 22 грудня 2019 року, становить 21 млн 842,2 тис. грн.

Чернігівський ЦРМС

Схожі матеріали (за тегом)