|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 16:47 | 03.28.2024

На обласній сесії ухвалено майже сотню рішень

Порядок денний пленарного засідання 19 сесії обласної ради сьомого скликання, що відбулося вчора, 25 вересня, передбачав майже сто різноманітних питань з організації та забезпечення життєдіяльності Чернігівщини. Декілька проектів рішень були відхилені, але більшість прийнята і невдовзі буде оприлюднена на офіційному веб-порталі обласної ради.

На початку засідання депутати та всі присутні хвилиною мовчання вшанували світлу пам'ять героїв-земляків, які віддали життя за волю й незалежність України.

Далі голова облради Ігор Вдовенко, який проводив засідання, оголосив про створення у складі обласної ради депутатських груп: «Чернігівщина – рідний дім», «За розвиток освіти Чернігівщини» і «Депутатський контроль».

Розпочавши робоче засідання, депутати затвердили звіт про виконання обласного бюджету за І півріччя 2019 року. Зокрема, по доходах у сумі 3 068 611,3 тисячі гривень та видатках в обсязі 2 843 463,8 тисячі гривень. Внесли і зміни до рішення обласної ради від 20 грудня 2018 року № 2-16/VII «Про обласний бюджет на 2019 рік», яким визначили на поточний рік доходи обласного бюджету у сумі 5,73 мільярда гривень, видатки — на рівні 5,96 мільярда гривень, а також інші фінансові показники.

Цілий блок рішень і звернень до органів вищої державної і місцевої влади, прийнятих депутатами облради, спрямований на соціальний захист та матеріальну підтримку учасників бойових дій в зоні АТО/ ООС. Зокрема, внесено зміни до Програми соціальної підтримки учасників Антитерористичної операції, Операції Об'єднаних сил, членів їх сімей, бійців-добровольців у Чернігівській області на 2019-2023 роки — збільшено її фінансування майже на десять відсотків (до 26,9 мільйона гривень).

Народні обранці затвердили звернення стосовно повернення пільгового проїзду окремих категорій громадян та відміни постанови Кабінету Міністрів України від 14 березня 2018 року №197 «Деякі питання надання пільг у готівковій формі з оплати проїзду усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах»; щодо виділення коштів на реконструкцію приміщень комунальної установи «Чернігівський обласний центр комплексної реабілітації та обслуговування учасників бойових дій, членів їх родин та сімей загиблих» Чернігівської обласної ради.

Також депутати прийняли Звернення до місцевих органів влади Чернігівщини щодо розміщення стаціонарних білбордів зі світлинами та інформацією про полеглих у зоні проведення АТО\ООС земляків, захисників, які брали участь у боротьбі за незалежність та територіальну цілісність держави. Звернулись народні обранці і до правоохоронних органів та виконавчої і представницької влади області стосовно проведення упереджувальних заходів проти вандалізму та наруги над меморіальними знаками, дошками, надгробками воїнів, які загинули в зоні АТО/ООС. Приводом для прийняття цього рішення стали кричущі випадки вандалізму у місті Мена та у с. Слобідка Новгород-Сіверського району.

Кілька важливих рішень було прийнято й у напрямку поліпшення медичного обслуговування населення: зі спільної власності територіальних громад області в безоплатну комунальну власність територіальних громад та районів Чернігівщини передано спеціалізований автотранспорт для амбулаторій загальної практики сімейної медицини; створено комунальну установу «Чернігівський обласний центр соціальної адаптації» Чернігівської обласної ради, де будуть проходити соціальну реабілітацію громадяни, які опинилися у складних життєвих обставинах (бездомні, безпритульні та особи, які звільнилися з місць позбавлення волі).

Двома окремими рішеннями депутати перейменували Новгород-Сіверське та Прилуцьке медичні училища на медичні коледжі Чернігівської обласної ради.

Крім того, депутати вирішили безоплатно передати зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області у власність Свято-Благовіщенському чоловічому монастирю Ніжинської єпархії Української Православної Церкви пам'ятку архітектури національного значення — будинок лавок Благовіщенського монастиря.

Чи не найбільш резонансним стало рішення про присвоєння звання «Почесний громадянин Чернігівської області». Під час обговорення проектів цих рішень Ігор Вдовенко наголосив, що в період інтерактивного голосування за чотирьох визначених кандидатів на офіційний сайт обласної ради була здійснена хакерська атака, яка спричинила серйозний збій у системі голосування, адже лише протягом кількох годин за трьох із претендентів на це високе звання проголосували десятки тисяч осіб з усіх континентів нашої планети. Про цю надзвичайну подію було вчасно повідомлено компетентні органи і зараз ведеться слідство.

Отож, у зв'язку з цим, депутати вирішили розглянути на пленарному засіданні чотири проекти рішень і шляхом рейтингового голосування визначити дві кандидатури, яким буде присвоєно звання «Почесний громадянин Чернігівської області».

У результаті найбільше голосів набрали кандидатури Андрія Дериземлі та Леоніда Яковишина, які й стали Почесними громадянами Чернігівщини.

На цьому ж пленарному засіданні депутати прийняли рішення «Про заснування обласної премії імені Григорія Верьовки» та «Про заснування обласної премії імені Левка Ревуцького». Зокрема, на першу із премій можуть претендувати вокально-хорові, музичні, хореографічні колективи та їх керівники, які проживають і працюють в Чернігівській області і мають значний особистий внесок в збереженні та розвиток професійного та аматорського мистецтва на Чернігівщині. А премія імені Левка Ревуцького присуджуватиметься за видатні досягнення у культурно-освітній діяльності, створення умов для удосконалення та підвищення професійної майстерності артистів, музикантів, композиторів; розвиток та популяризацію музичного мистецтва Чернігівщини.

Народні обранці також затвердили рішення стосовно кадрових питань; розпорядження та оренди комунального майна; встановлення та розподілу орендної плати; передання майна зі спільної власності області до комунальної власності органів місцевого самоврядування; земельних відносин; видачі дозволів на розробку техдокументації із землеустрою, розглянули запити, заяви та звернення депутатів.

У роботі пленарного засідання взяли участь в. о. голови облдержадміністрації Наталія Романова, керівники органів місцевого самоврядування та державної виконавчої влади Чернігівщини, представники громадськості та засобів масової інформації.

Схожі матеріали (за тегом)