|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 12:52 | 03.29.2024

Сумнівні витрати громади ревізорам і прокурорам «до лампочки»

Незважаючи на явні факти розтрат бюджетних коштів, у сумнозвісну Височанську ОТГ ревізори приїдуть не скоро. Управління Північного офісу Державної аудиторської служби в Чернігівській області обмежилось відпискою про можливу аудиторську перевірку в об’єднаній територіальній громаді. Мовляв, викладені факти перевіримо, щойно приїдемо у Високе. Коли – невідомо! Відтак державні аудитори не поспішають з’ясувати, чи правильно використовуються керівництвом ОТГ бюджетні кошти і чи не надмірно високі премії та надбавки отримує голова Височанської сільської ради Любов Норикова.

1Norikova

Любов Норикова спокійно пішла у відпустку

Буквально місяць тому ми присвятили цілу газетну шпальту стану справ у Височанській ОТГ. Тоді нам вдалося з’ясувати, що, маючи в об’єднанні всього 4600 населення, а в адміністративному підпорядкуванні лише 6 сільських рад, керманич Любов Норикова отримує заробітну плату, котра перевищує доходи керівників громад, що мають утричі більші показники демографії та території. Премії, надбавки, матеріальні допомоги, завищені зарплати керівниці ОТГ жодною мірою не зацікавили правоохоронців. Не стала стимулом для проведення перевірки і наша публікація. Тоді вже офіційно до вищих органів державної влади звернулася виконувачка обов’язків старости села Головеньки, що входить до Височанської ОТГ, Валентина Федюк. У своєму звернені Валентина Петрівна просила провести аудиторську перевірку використання бюджетних коштів Височанської ОТГ та відкрити проти Любові Норикової кримінальну справу, дослівно: «за внесені пункти до рішення сесії сільської ради від 10.01.2018 року «Про оплату праці, встановлення надбавок, здійснення преміювання та надання матеріальної допомоги Височанському сільському голові».

«На сесії депутати голосували за зарплату голови ОТГ в 15 тисяч 860 гривень. Це з урахуванням щомісячної премії у розмірі 100% посадового окладу, – пояснює виконувачка обов’язків старости села Головеньки. – Та замість щомісячної премії у 100% посадового окладу вона отримує 200%. До цього треба додати ще 100% премії до дня місцевого самоврядування та державних свят. Виходить ще три посадових оклади кожного місяця», – обурюється Валентина Федюк.

Відтак щомісячна зарплата Любові Норикової з усіма надбавками та преміями складає понад 38 тисяч гривень. До цього сміливо ще можна додати й інші виплати, які гарантувала для себе голова громади. Наприклад, для Любов Норикової прописали виплату матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань у розмірі середньомісячної заробітної плати та виплату матеріальної допомоги на оздоровлення при наданні щорічної основної відпустки в розмірі посадового окладу.

До всього цього додамо ще й роздутий штат працівників Височанської сільської ради. А нещодавно стало відомо, що інформаційний напрямок у громаді курує людина без журналістської освіти із чотирма судимостями – такий собі Геннадій Сухаревський.

Поза сумнівом, у нормальній країні подібні факти щонайменше стали б предметом уваги з боку правоохоронців, однак наші «реформовані» за назвою, але не за суттю органи воліють обмежуватись відписками. Так, і виконувачка обов’язків голови Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області Вікторія Перинська підписалась під промовистою фразою: «інформація, зазначена у Вашому зверненні, буде врахована у разі проведення заходу фінансового контролю у Височанській ОТГ».

У той час, коли подібні справи для неугодних сільських голів кваліфікують як привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем Кримінального кодексу України, Любов Норикова продовжує працювати на посаді керівника громади. І якщо держаудитслужба хоча б відписала, то у прокуратурі взагалі зробили вигляд, що нічого не чули й не бачили.

Віталій НАЗАРЕНКО

Схожі матеріали (за тегом)