|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 15:18 | 03.28.2024

Жіноче лідерство в ОТГ - дискусія у Чернігівському ЦРМС

30 липня у Чернігові зібралися лідерки з громад області на захід «Механізми залучення жінок до процесу прийняття рішень в ОТГ».

Організатори заходу -  Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD  з Європою» та ГО «Спілка жінок Чернігівщини». Чернігівська області лідирує серед інших областей України за кількістю жінок, які обрані головами об’єднаних територіальних громад за кількістю і в процентному співвідношенні.

Ірина Кудрик, директорка Чернігівського ЦРМС, у вступному слові зазначила: «Реформа і сучасні зміни спонукають до самовдосконалення, розвитку потенціалу лідерів громад, як чоловіків так і жінок. Традиційним для місцевого самоврядування є ситуація, коли керівник громади – це чоловік, а жінки займають посади керуючих справами, секретарів рад. Але вже сьогодні відбуваються зміни. Все більше жінок стають лідерками громад і приймають рішення на рівні з чоловіками». На її думку створення мережевих жіночих організацій, наставництво та менторство – це той інструмент, який допоможе розвинути лідерські навички та професійні якості  у жінок.

babsis

Ірина Дорожкіна, голова ГО «Спілка жінок Чернігівщини», підкреслила, що питання гендеру – це про порозуміння між чоловіками та жінками у будь-яких професіях та сферах. Організація, яку вона очолює, працює з представницями об’єднаних територіальних громадам, організовує навчальні заходи, обміни досвідом тощо. «Наше завдання зробити так, щоб у кожній громаді були об’єднання жінок-лідерок, які стануть тією рушійною силою змін життя в ОТГ на краще», - сказала Ірина Василівна.

Яким є представництво жінок у парламенті та місцевих радах всіх рівнів розповіли Світлана Задорожня, доцент кафедри менеджменту і державної служби ЧНТУ, та Олександра Негода, заступник начальника організаційного відділу виконавчого апарату Чернігівської обласної ради. На думку останньої важливо кількість перевести в якість і вчитися бути «кращою версією себе» потрібно кожного дня, кожної години і хвилини.

Людмила Чабак, радниця з децентралізації Чернігівського ЦРМС, розповіла про гендерні аспекти у новостворених громадах області. "Громади області застосовують фемінітиви у назвах посад та документації. Гендерний баланс у радах призводить до покращення стосунків. У більшості громад посади керуючих справами та секретарів рад займають жінки, на яких фактично тримається організаційна робота місцевого самоврядування", - підкреслила радниця.

Далі учасниці перейшли до обговорення питань прийняття рішень у громадах, поділилися власним досвідом роботи у місцевому самоврядуванні, налагодженні співпраці з колегами.

Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Схожі матеріали (за тегом)