|  Архів Газети Чернігівщина архів газети | 18:00 | 03.29.2024

Чверть домогосподарств області - з одиноких, кожне трете - з дитиною

Середній розмір домогосподарства області становить 2,3 особи (в Україні – 2,58). Серед регіонів цей показник коливається від 3,49 особи на Закарпатті до 2,27 особи на Кіровоградщині.

За інформацією Головного управління статистики області, на початок 2019 року за даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств на Чернігівщині проживає 430,1 тис. домогосподарств (3% від загальної кількості домогосподарств  країни), з яких 60% – у міських поселеннях, у тому числі кожна четверта родина – в обласному центрі.

Найбільше домогосподарств Чернігівщини складається з двох осіб – 39% (в Україні – 34%). Характерною для області є значна частка домогосподарств з однієї особи – 25%, що є одним з найвищих показників серед регіонів (в Україні – 20%). Кожна п’ята родина складається з трьох осіб. Великих родин із чотирьох і більше осіб в області лише 15%. Серед регіонів Закарпатська область має найвищу (48%) частку домогосподарств із чотирьох осіб і більше, а одинаків – найменшу (10%).

У кожному третьому домогосподарстві Чернігівщини є діти до 18 років. Із числа домогосподарств із дітьми 15% належить до неповних сімей (діти не мають одного чи обох батьків). Переважна більшість (97%) таких домогосподарств має у своєму складі одну дитину. Серед регіонів найбільша частка неповних родин проживає в Дніпропетровській та Полтавській областях (36% та 31% відповідно), а найменша в Івано-Франківській (11%).

Довідково: Серед країн ЄС найбільший середній розмір (за даними 2017р.) був у домогосподарств Польщі та Словакії (2,8 особи), а найменший (2 особи) – у Данії, Німеччині та Фінляндії.

***

За підсумками вибіркового обстеження умов життя домогосподарств кожна третя родина на Чернігівщині (145,8 тис.), має у своєму складі дітей віком до 18 років. Переважна більшість із них (92%) виховує одну дитину, 7% – двох дітей та 1% – трьох дітей і більше.

В області кожне друге домогосподарство з дітьми виховує дітей у віці 7–13 років, кожне четверте – у віці 3–6 років, 23% домогосподарств доглядає малечу до 3 років, кожна десята родина має у своєму складі підлітків у віці 14–17 років.

Від кількості дорослих осіб у сім’ї, значною мірою, залежить рівень та умови життя домогосподарств. Майже половина домогосподарств із дітьми мають у своєму складі двох дорослих осіб, 38% – трьох і більше та 15% – одну. В області в майже 2% сімей проживають лише діти та непрацюючі пенсіонери. Сьому частину домогосподарств складають родини, де діти не мають одного чи обох батьків.

В Україні налічується 5642,5 тис. домогосподарств із дітьми (38%). Найбільше таких родин у Закарпатській та Чернівецькій областях (55% та 51% відповідно), а сімей, де виховується троє і більше дітей – на Рівненщині (11%), Волині (9%) та Одещині (8%).

Схожі матеріали (за тегом)